Komende maand

di 23/04 20:00 - di 23/04 23:00:
Astrobib (voor leden)
vr 26/04 20:00 - :
Waarnemen aan de Noorddijk voor leden
di 30/04 20:00 - di 30/04 23:00:
Astrobib (voor leden)

Mercuriusovergang 11 november 2019

Op 11 november om 13u40 heeft er een Mercuriusovergang plaats. De planeet Mercurius bevindt zich dan tussen de Zon en de Aarde. Mercuriusovergangen komen ongeveer 13 à 14 keren per eeuw voor. Voor de volgende Mercuriusovergang is het wachten tot 13 november 2032, een unieke kans dus om er nu bij te zijn.

De Polderster gaat deze overgang natuurlijk waarnemen en wel op verplaatsing. In samenwerking met de Toeristische dienst van Sint-Laureins en De Roste Muis zullen we aanwezig zijn op de startplaats van de tegenwindwandeling, De Roste Muis.

Het einde van de Mercuriusovergang zullen we niet te zien krijgen; om 17u verdwijnt de zon onder de horizon. Mercurius is dan ongeveer halfweg.

Bij helder weer staan we klaar met Tal van Telescopen, die voorzien zijn van de gepaste filters om naar de Zon te kunnen kijken zonder oogbeschadiging. Er zullen verschillende types telescopen zijn, zo kan je een indruk opdoen van de methodes en het materiaal waarmee een hobby-astronoom zijn hobby beoefend.

Bij bewolking of regen is er een vervangprogramma. De telescopen staan eveneens opgesteld; waarbij dan de nodige toelichting wordt gegeven en er is een uitleg over de Mercuriusovergang en Mercurius zelf.

Zeker de moeite dus om De Polderster te komen bezoeken op dit event of deel te nemen aan de tegenwindwandeling, georganiseerd door de toeristische raad van Sint-Laureins.

Wil je deze beleving ten volle voorbereiden, dan kan je je inwerken tijdens de lezing op vrijdag 8 november die zal gaan over dit natuurverschijnsel. Lezing begint om 20u15, deuren open om 20u van onze sterrenwacht, Kapelledreef 2, Assenede. De lezing zal gegeven worden door Günther.

Sterrenwacht De Polderster - Kapelledreef 2, 9960 Assenede
sterrenwacht@depolderster.be

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

E-mail adres:

voornaam:

achternaam: