Meteo Noorddijk

Temperatuur: 10.1° C
Windsnelheid: 25.7km/h Z
Luchtdruk: 996.2hPa
Laatste update: 08/01/2023 13:49:00

meteo.depolderster.be

Komende maand

vr 27/01 20:00 - vr 27/01 23:00:
Publieke openingsavond
di 31/01 20:00 - di 31/01 23:00:
Astrobib
vr 03/02 20:00 - vr 03/02 23:00:
Publieke openingsavond

Sterrenkijkdagen 3 & 4 maart 2017

Onder een (helaas) bewolkte hemel vonden dit weekend de sterrenkijkdagen door in tal van sterrenwachten in onze lage landen. Ook onze eigen 'Polderster' kon dit niet aan zich laten voorbijgaan.
 foto1
Zoals altijd, werd ik als enige West-Vlaming hartelijk verwelkomd en mocht ik, naast enkele andere leden, ook mijn eigen materiaal in de kijker zetten. Ik had ervoor gekozen om mijn gloednieuwe Skywatcher Skymax 180 Pro Maksutov-telescoop mee te brengen op een Celestron Advanced VX-montering, uitgerust met de StarSense-module. Gelijkaardige types van deze telescoop bevinden zich nu op ongeveer twintig miljard kilometer van de aarde op NASA's Voyager 1 en 2 ruimtesondes, die in de jaren '70 zijn gelanceerd. (meer info: http://voyager.jpl.nasa.gov/where/ )
 
 
In de "planetenhal" kon men (voorzien van een bekertje chocomelk van onze barista Christine), ook een Celestron EdgeHD Schmidt-Cassegrain-telescoop en een achromatische- en apochromatische refractor-telescoop bewonderen. Patrick en Thomas gaven bij deze laatste een deskundig advies over de werking van de 'Polemaster'. Met deze elektronische poolzoeker kun je een (equatoriale) montering snel en zeer accuraat op de pool uitlijnen. (meer info: http://www.qhyccd.com/PoleMaster.html )
 
In het lokaal zelf kon men dan weer terecht voor enkele lezingen door onze voorzitter: Günther Boerjan. Hij wist de menigte te boeien met zijn uitleg over de werking van ons weerstation op de Noorddijk en de in-ons-wereldje-onmisbare software: 'Stellarium'.
 
 Ook onze huidige projecten werden in het lokaal tentoongesteld en toegelicht. We denken onder andere aan het zonnewijzer-project, de uitrol van onze afstand-gestuurde sterrenwacht op de observatieweide en de werking van de 3D-printer. Deze laatste heeft al meer dan zijn nut bewezen in het uitprinten van kleine (vervang)stukken voor ons materiaal, wereldbollen op schaal of verschillende landschappen uit ons zonnestelsel. (Bvb: maankraters, vulkanen op Mars, etc...)  
 
Hoewel de weergoden ons niet bijzonder gunstig gezind
waren, konden we door de tientallen bezoekers toch spreken van een groot succes. De interesse bij zowel jong als oud was groot, en met een beetje geluk hebben we hier of daar iemand warm kunnen maken om samen met ons de sterrenhemel te verkennen. 
 
Voor herhaling vatbaar!
 
A.T.

Sterrenwacht De Polderster - Kapelledreef 2, 9960 Assenede
sterrenwacht@depolderster.be

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

E-mail adres:

voornaam:

achternaam: