Meteo Noorddijk

Temperatuur: 10.1° C
Windsnelheid: 25.7km/h Z
Luchtdruk: 996.2hPa
Laatste update: 08/01/2023 13:49:00

meteo.depolderster.be

Komende maand

vr 27/01 20:00 - vr 27/01 23:00:
Publieke openingsavond
di 31/01 20:00 - di 31/01 23:00:
Astrobib
vr 03/02 20:00 - vr 03/02 23:00:
Publieke openingsavond

Zonnekijkdag - 3 juli 2016

De Zon is de enige ster die we van relatief dichtbij kunnen waarnemen. Helaas is het zeer gevaarlijk voor onze ogen om rechtstreeks naar de Zon te kijken en dat is jammer, want er zijn allerlei boeiende verschijnselen op te zien. Gelukkig bestaan er volkssterrenwachten - zoals Sterrenwacht De Polderster - die ook van de Zon hun werkgebied maken.  Op vrijdag 3 juli vindt in heel Vlaanderen de VVS-Zonnekijkdag plaats. Wij bieden vanaf 14h00 het volgende programma aan:

H-Alfa waarnemen met de Pierre Verschueren-Zonnekijker


Het neusje van de zalm!  Dit instrument toont verschijnselen in- en rond de chromosfeer van de Zon. Het laat toe om bijvoorbeeld protuberansen gade te slaan, spectaculaire gasstromen die tijdelijk onstaan en op enkele uren tijd miljoenen kilometer lang kunnen worden. Dergelijke waarnemingen vereisen wel een voldoende heldere, blauwe hemel. Duimen maar ...

Zonnevlekken en granulatie waarnemen met beveiligde telescopen + diverse filters

Hiervoor voorzien we onze 'gewone' telescopen met het veilige Baader-zonnefilter. Om het extra boeiend te maken zullen we ook bijkomende filters inzetten zoals Solar Continuum en Contrastboosters, zodat bepaalde details nog beter zichtbaar worden.

Een boeiend vervangprogramma

Helaas, het weer hebben wij niet in de hand. Maar ook bij bewolking of regen ben je welkom!  Wij gebruiken onze multimedia en gooien onze beste vertellers in de strijd om u desnoods ook binnenskamers te laten kennismaken met diverse facetten van de Zon. Welk weer we ook krijgen op 3 juli, in Sterrenwacht De Polderster zal de Zon schijnen !

We zijn open van 14h00 tot 17h00. De toegang is gratis.

Mobiliteit en parkeren

Er is rechtover de sterrenwacht een bushalte die ook op zondag regelmatig wordt bediend door verschillende lijnen. Parkeren kan je gratis voor de deur of op de parking van het domein. Voor medewerkers zijn er voorbehouden parkeerplaatsen.

 

Sterrenwacht De Polderster - Kapelledreef 2, 9960 Assenede
sterrenwacht@depolderster.be

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

E-mail adres:

voornaam:

achternaam: