Komende maand

vr 26/04 20:00 - :
Waarnemen aan de Noorddijk voor leden
di 30/04 20:00 - di 30/04 23:00:
Astrobib (voor leden)
vr 03/05 20:00 - :
Waarnemen aan de Noorddijk voor leden

Groene laser

  • Patrick Buysse
Lees meer
06 jan 2016 23:41 #1 door Patrick Buysse
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Het is bekend dat de gebruikelijke 5mW 532nm groene lasers niet echt geschikt zijn voor gebruik bij onze winterse temperaturen. Velen houden er al mee op eens de buitentemperatuur onder 5°C zakt. De oorzaak is bekend, 532nm lasers zijn DPSS (Diode Pumped Solid State) systemen : een nabij-IR laserdiode waarvan de golflengte mits een optisch treintje van 2 kristallen omgevormd wordt tot 532nm. Bij een beetje koude krimpt de optische trein uit collimatie en dooft de laser. 
Sinds kort zijn er nu 515nm en 520nm direct diode groene laserpointers. Er is geen optische trein meer nodig, de diode zendt zelf direct groen licht uit. De diode werkt in een gebied tussen -40°C en +60°C. Ik heb laatst twee pennetjes van 5mW 515nm besteld en ontvangen. Voorbije dagen en gisteravond enkele testjes uitgevoerd in vergelijking met mijn 5mW 532nm 'zomerlaser'. Deze test is eerder op Astroforum.nl geplaatst en dateert van omstreeks 25/01 '14
* Helderheid : eveneens 5mW, spot en bundel zijn zo goed als identiek in helderheid. De straal van de 515nm is eventueel iets 'dikker' te noemen. Net als bij de 532nm is het straaltje net zichtbaar in het donker (21uur, buitenterras zonder invallend buurtlicht) als een wat grijzig lijntje waar amper kleur in te bekennen valt. beide bundels reiken ook even ver de hemel in.
* kleur : een verschil in de spotkleur is zichtbaar als ik beide lasers richt op een witte muur. 515nm is echt smaragdgroen, een iets blauwiger groen, terwijl 532nm eerder iets geelgroen is.
* temperatuur gevoeligheid : buitentemperatuur om 21uur is +2.5°C. Beide lasers zijn voorzien van nieuwe Energizer Lithium AAA batterijen, die volgens de producent tot -40°C blijven stroom leveren. Met beide lasers uit de warme woonkamer komend, presteren ze identiek. Terwijl ze aanstaan produceren ze warmte en houden ze zichzelf op temperatuur. Ik schakel beide uit en leg ze 5min op de koude ondergrond. Daarna even kort aanschakelen toont geen merkbaar verschil. Terug 5min verder afkoelen. De 532 vertoont al kuren : moet 'even op snelheid komen'. Terug 5min koude : de 532 is nog slechts de helft t.o.v. de 515nm. Na nog 5min is de straal al te zwak om nog bruikbaar te zijn, en na nog eens 5 min kan ik een nog nét zichtbaar groen stipje op mijn hand tonen. Nog eens 5min kou en de 532nm laser is dood. De 515nm laser blijft na elk interval gewoon normaal presteren. Ik besluit de 515nm laser een uurtje buiten te laten liggen, tot 22.30dus. Na dit uur is de temperatuur gezakt tot +1°C, en laser werkt perfect zoals het hoort. Het is warempel lokaal even uitgeklaard en ik haal snel even een 10x50 bino erbij : de straal is mooi zichtbaar in het beeldveld van de bino en lijkt de sterren te raken. Ik had echter een vroegshift gedaan en ben dringend aan slaap toe. Als ultieme test laat ik de laser + batterijen een nachtje doorbrengen op -18°C, in de diepvries, dus. Deze morgen om 9uur opgestaan, en na de koffie de laser gehaald. Wat denk je : werkt zoals het hoort. Dit product krijgt van mij het label 'geslaagd'.
Toestellen werden aangekocht meteen bij een groothandel in China, je kunt er ook als particulier terecht. Een 5mW 515 nm pointer kost € 45. Ik heb voor de goedkoopste verzending gekozen. Tussen order en levering zaten 6 dagen via Hongkong Air. Netjes door de postbode zonder invoerrechten aan de deur afgeleverd.  

Artikel: SVDR

Please Inloggen to join the conversation.

  • Patrick Buysse
Lees meer
06 jan 2016 23:43 #2 door Patrick Buysse
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ikzelf heb er ook één aangeschaft op de vermelde website en het resultaat is inderdaad indrukwekkend. Zelfs na een halfuur frigo werkte de laser nog steeds op volle kracht. Ook tijdens nachtelijke waarnemingen heeft de laser mij nog niet in de steek gelaten.

Please Inloggen to join the conversation.

Sterrenwacht De Polderster - Kapelledreef 2, 9960 Assenede
sterrenwacht@depolderster.be

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

E-mail adres:

voornaam:

achternaam: